Otsi siit blogist

12/30/2014

Per aspera ad astra*

Per aspera ad astra*

Peatselt saabuv uus aasta ei tähenda mitte ainult aastanumbri muutumist, vaid sümboliseerib ka uut algust. Uus algus tähendab võimalust teostada täitmata lubadusi, seada uusi eesmärke, olla tegusam, aktiivsem, sotsiaalsem, lühidalt – olla justkui uus inimene.
Paraku ainuüksi entusiasmist ei piisa, vaid vaja on ka distsipliini ja tahtejõudu. Kuidas ületada kuristik unistuste ja eesmärgi vahel? YFU kontori töötajad jagavad praktilisi nippe, mida saab rakendada nii isiklikus kui ka professionaalses elus. Ning loomulikult aitavad need ka vahetusaastat kaaluvatel õpilastel leida julgust ja motivatsiooni oma unistust täide viia.


1)      Püstita eesmärke, mida Sa tõesti soovid saavutada. Tihti mõjutavad inimeste soove ka väljastpoolt tulevad tegurid nagu näiteks ühiskondlik surve, sotsiaalmeedia, ümbritsevad inimesed. Enamasti aga ei paku välised tegurid piisavad motivatsiooni, et eesmärki saavutada. Oluline on endale selgeks teha, mida Sa ise tõesti soovid ja mille nimel oled nõus ka pingutama.
2)      Ära sea endale liiga palju eesmärke. Liiga palju eesmärke püstitades võid end üle koormata ning lõpuks mitte ühtegi eesmärki saavutada. Mõttekam on seada prioriteete ja püüda jõuda nendeni, mida tõesti soovid.
3)      Sea endale tähtajad. Tähtaegade püstitamine võimaldab aega paremini planeerida ja võimaldab paralleelselt tegeleda mitme asjaga. Samuti aitab see leida aega pere, sõprade ja hobide jaoks.
4)      Võimalusel püstita iga eesmärgi kohta väiksemad eesmärgid. Väiksemate sammude püstitamine aitab hästi saavutada pikaajalisemaid eesmärke. Samuti aitab see muuta pealtnäha väga suuri soove suupärasemaks ja realistlikumaks.

5)   Ära karda. Ebakindlus ja mure hakkama saamise pärast ning teiste arvamus võivad tihti heidutada ning viia saavutustest loobumiseni. Konstruktiivne kriitika ja ratsionaalne analüüsimine tuleb kasuks, ent mõõdukas koguses. Oluline on ka meeles pidada, et elus ei peagi kõike kergelt kätte saama ning heade asjade nimel tasub pingutada. Ka ebaõnnestumine on loomulik – ehmumise asemel proovi kogemusest õppida ja võimalusel oma käitumist kohandada.
6)      Hoia oma eesmärkidel aasta jooksul silm peal. Soovide saavutamine ei ole sageli mitte kindla alguse ja lõpuga sündmus, vaid pigem vaikne kulgemine. Seetõttu on hea aasta jooksul aeg-ajalt endale meelde tuletada, mida soovid saavutada ning kuidas selleni jõuda kavatsed. See annab võimaluse arvesse ka võtta juurde saadud kogemusi ning olla kindel, et püstitatud eesmärki ikka saavutada soovid.
7)      Ära unusta lõõgastuda. Tänapäeva kiires ja saavutustele orienteeritud maailmas võime tihti unustada hetkes olemise ja iseenese nautimise. Ära Sina seda unusta – ja kui unustama kipud, võid puhkamise lausa eraldi eesmärgiks seada.

YFU Eesti kollektiiv soovib meeleolukat aasta lõppu ja veel toredamat uue algust. Kohtumiseni 2015. aastal!


*Per aspera ad astra - Läbi raskuste tähtede poole (lad. k.)

12/17/2014

Paberkaartide võidukäik


Jascha ja Edgar tööhoos
Millal said Sina viimati paberil jõulukaardi, selle päris kaardi, mis potsatas Su postkasti või mille keegi salamisi Su kotti libistas? Aga millal ise viimase meisterdasid? 

YFUl on kombeks pühade ajal pidada meeles neid, kes aasta vältel kalliks saanud. Paber ja pliiats ja natuke liimi. Ei ole tarvis palju teksti, et öelda palju. Ei ole tarvis uhket kaarti, et olla tähtsam. Isetehtud kaardi sisse saab liimida nii soojad soovid kui tänulikud sõnad. 

Detsembri algusega algab kõik see, mida 11 kuud on oodatud: mandariinid, piparkoogid, praekapsas, kingiootus ja lumi. Seda viimast ei saa hästi küll kontrollida, kuid lootus püsib alati. Aeg liigub omas rütmis ning pimeduse vastu võideldakse helkurite, küünalde ja jõulutuledega. Käes on see aeg, mil pühade vabad päevad täituvad sugulaste külastamise ning üheskoos kvaliteetaja veetmisega. Jõuluaja kingihullusega kaasa minemise asemel on olulisem aeg maha võtta ning lihtsalt olla. Olla olemas iseenda ning oma perekonna ja sõprade jaoks.

Jascha ja Edgar tööhoos
Mis saaks olla veel parem? Võib olla see, et lastele rohkem tähelepanu pöörata ja ka enda sees see laps taas üles leida, sest lapsed tunduvad nii paberist kaartidest kui jõuludest teadvat rohkem kui kõik täiskasvanud kokku. 

Nende jutt, milline on jõuluvana ja kuidas päkapikud jõuavad igale poole, on lõputu. Kas pole siis vahva, kasvõi ainult jõulude ajal, koos nendega uskuda, et jõuluvanal on olemas võlupulber, millega ta saab end väikseks muuta, et korstnasse mahtuda või et põhjapõdrad lendavad. Kindlasti on paberist kaardid, kuhu head soovid, ükskõik kui ilusa või mitte nii ilusa käekirjaga, käsitsi peale kirjutatud, väärtuslik osa sellest imelisest jõuluajast. 




Seega, YFU kutsub kõiki üles võtma see hetk, et koos perega ühise laua taha maha istuda ja koos kaarte meisterdada. Kogu protsessi võlu peitub tegevuses endas ning alustuseks piisab kasvõi väikesest valgest lumehelbest …


talveootuses YFU pere


12/04/2014

10 põhjust, miks minna Teeviidale!

Nagu nii mõnedki teist juba tõenäoliselt teavad, leiab homme ning ülehomme Eesti Näituste Messikeskuses aset iga-aastane suur noorte infomess Teeviit! Lisaks meie vahval YFU kollektiivile on kohapeal ka terve suur hulk teisi organisatsioone erinevatest valdkondadest. Meid kõiki ühendab soov Sulle, noor, tulevikuvõimalusi tutvustada ning Sinu ees laia maailma uksed avada :)

Kas oled veel kahevahel, miks Sa peaksid Teeviidale minema? Siin on meie 10 põhjust, miks see on üks be-there-or-be-there üritus!

1. Oma unistuse leidmiseks peab olema teadlik erinevatest võimalustest - Teeviit tutvustab erinevaid variante ning aitab leida selle õige.

2. Teeviit suunab Sind mõtlema mitte ainult valitavale erialale vaid ka sellele, kus seda rakendada. Õpingud kestavad lühikest aega, töö terve elu.

3. Pole aega minna karjäärinõustaja juurde? Koha peal pakuvad sama konsultatsiooni Rajaleidja nõustajad!

4. Teeviidal on Sul võimalik tutvuda erinevate välismaal õppimise ja töötamise võimalustega.

5. Teeviidal on koos kõik Eesti suuremad noortega tegelevad organisatsioonid, haridusasutustest poliitikani välja! Teisisõnu – Sinu tulevik ühes hallis! :)

6. Teeviidal toimub ka põnevaid seminare, on rohkelt esinejaid ning puudu ei ole ka vahvate auhindadega mängud ;)

7. Sulle meeldivad pastakad, erinevad maiustused ning infost pakitsevad brošüürid? Nendest juba Teeviidal puudust ei tule!

8. Lisaks olulisele infole, köidab Teeviidal meeli ka leidlik bokside kujundus. Parim osa on PPA imearmsad kutsud :)

9. Otseloomulikult on Teeviit võimalus tutvuda YFU superägedate vabatahtlikega! Ära unusta   meie boksi külastada ning juttu ajada :) Pistame Sulle pihku toreda õhupalli ning saad endale ka rinnamärgi meisterdada!

10. Teeviit on koht, mis võib muuta Sinu elu! Ära lase võimalust käest :)

Ootame Sind! :)