Otsi siit blogist

12/30/2014

Per aspera ad astra*

Per aspera ad astra*

Peatselt saabuv uus aasta ei tähenda mitte ainult aastanumbri muutumist, vaid sümboliseerib ka uut algust. Uus algus tähendab võimalust teostada täitmata lubadusi, seada uusi eesmärke, olla tegusam, aktiivsem, sotsiaalsem, lühidalt – olla justkui uus inimene.
Paraku ainuüksi entusiasmist ei piisa, vaid vaja on ka distsipliini ja tahtejõudu. Kuidas ületada kuristik unistuste ja eesmärgi vahel? YFU kontori töötajad jagavad praktilisi nippe, mida saab rakendada nii isiklikus kui ka professionaalses elus. Ning loomulikult aitavad need ka vahetusaastat kaaluvatel õpilastel leida julgust ja motivatsiooni oma unistust täide viia.


1)      Püstita eesmärke, mida Sa tõesti soovid saavutada. Tihti mõjutavad inimeste soove ka väljastpoolt tulevad tegurid nagu näiteks ühiskondlik surve, sotsiaalmeedia, ümbritsevad inimesed. Enamasti aga ei paku välised tegurid piisavad motivatsiooni, et eesmärki saavutada. Oluline on endale selgeks teha, mida Sa ise tõesti soovid ja mille nimel oled nõus ka pingutama.
2)      Ära sea endale liiga palju eesmärke. Liiga palju eesmärke püstitades võid end üle koormata ning lõpuks mitte ühtegi eesmärki saavutada. Mõttekam on seada prioriteete ja püüda jõuda nendeni, mida tõesti soovid.
3)      Sea endale tähtajad. Tähtaegade püstitamine võimaldab aega paremini planeerida ja võimaldab paralleelselt tegeleda mitme asjaga. Samuti aitab see leida aega pere, sõprade ja hobide jaoks.
4)      Võimalusel püstita iga eesmärgi kohta väiksemad eesmärgid. Väiksemate sammude püstitamine aitab hästi saavutada pikaajalisemaid eesmärke. Samuti aitab see muuta pealtnäha väga suuri soove suupärasemaks ja realistlikumaks.

5)   Ära karda. Ebakindlus ja mure hakkama saamise pärast ning teiste arvamus võivad tihti heidutada ning viia saavutustest loobumiseni. Konstruktiivne kriitika ja ratsionaalne analüüsimine tuleb kasuks, ent mõõdukas koguses. Oluline on ka meeles pidada, et elus ei peagi kõike kergelt kätte saama ning heade asjade nimel tasub pingutada. Ka ebaõnnestumine on loomulik – ehmumise asemel proovi kogemusest õppida ja võimalusel oma käitumist kohandada.
6)      Hoia oma eesmärkidel aasta jooksul silm peal. Soovide saavutamine ei ole sageli mitte kindla alguse ja lõpuga sündmus, vaid pigem vaikne kulgemine. Seetõttu on hea aasta jooksul aeg-ajalt endale meelde tuletada, mida soovid saavutada ning kuidas selleni jõuda kavatsed. See annab võimaluse arvesse ka võtta juurde saadud kogemusi ning olla kindel, et püstitatud eesmärki ikka saavutada soovid.
7)      Ära unusta lõõgastuda. Tänapäeva kiires ja saavutustele orienteeritud maailmas võime tihti unustada hetkes olemise ja iseenese nautimise. Ära Sina seda unusta – ja kui unustama kipud, võid puhkamise lausa eraldi eesmärgiks seada.

YFU Eesti kollektiiv soovib meeleolukat aasta lõppu ja veel toredamat uue algust. Kohtumiseni 2015. aastal!


*Per aspera ad astra - Läbi raskuste tähtede poole (lad. k.)