Otsi siit blogist

1/09/2015

Jõulud ja vana-aasta õhtu: Serbia vs Eesti

Jõulud ja uue aasta vastuvõtmine on nüüd läbi ning on aeg teha kokkuvõtteid. Serbiast pärit vahetusõpilane Maja räägib  jõulu- ja uusaasta traditsioonidest Serbias ja Eestis – erinevustust, sarnasustest ja kõigest muust olulisest.

                                                                                                         Jõululaud Serbias

Serbias on suurem osa elanikkonnast õigeusklikud. Kuna õigeusklikud kasutavad Juliuse kalendrit, tähistatakse jõule 7. jaanuaril. Paar nädalat enne seda paastutakse: keelatud on loomsete produktide (munad, liha- ja piimatooted) söömine ning lubatud on vaid kala. Tänapäeval siiski ei ole selle traditsiooni järgimine kohustuslik, kuna korralikult söömata on keeruline käia tööl ja kolis.
Päev enne jõule süüakse väga vähe ja tegeletakse jõululõuna valmistamisega. Enne jõulupäeva valmistatakse „badnjaki“, mis koosneb  kuivatatud tammeokstest, maisist ning kuivatatud nisust. Seda säilitatakse laua all kuni jõulupäevani, mil „badnjakid“ põletatakse kirikute ees üle Serbia. Jõuluhommikul minnakse kirikusse liturgiale ning seejärel on istutakse perega sööma. Tarbitakse Serbia toitu nagu sarma, prebranac, podvarak, pita ning magusaid asju nagu orasnice, vanilice ja suured koogid (väga kalorirohked aga väga maitsvad). Eesti jõulutoit on mõnes mõttes sarnane aga ka erinev. Samamoodi nagu Serbias süüakse kartuleid ja liha aga lisaks sellele ka verivorste, hapukapsast ja magustoiduna piparkooke.
                                                                                                           Maja jõulud Eestis

Serbias tähistasin jõule oma vanemate, vanavanemate, onu ja koeraga. Nagu igal pool mujal on laud toidu all lookas aga erinevalt teistest riikidest ei saa me kingitusi. Need saame me uue aasta õhtul, mil kingitused kogutakse jõulupuu alla. Me saame nad kätte ilma Jõuluvanale luuletust lugemata. Jõuluvanale luuletuste lugemise traditsioon üllatas mind Eestis, ent samas on see ka hea, kuna siis on lapsed motiveeritud luuletusi õppima. Tänapäeval on sarnane komme tekkimas ka Serbias: Jõuluvana kutsutakse firmade jõulupidudele ja töötajate lapsed saavad kingitusi.
Vana-aasta õhtul valmistatakse samuti pidulik lõuna, peale mida jäävad vanemad enamasti koju või lähevad restorani ning noored lähevad peole. On ka eraldi õigeusu uusaasta 11. jaanuaril, mil kõik on nagu tavaliselt välja arvatud see, et noored tähistavad seda kas kodus pidusid korraldades või klubides.
Jõulukaunistused nagu advendipärg või –kalender ei ole väga populaarsed. Aga see ei olegi oluline: igal pool üle maailma on jõulud aeg, mis veedetakse perega, andestuse ja headuse aeg, uute alguste ja enesetäienduse aeg; aeg, mis on täidetud armastuse, õrnusega ja hoolega.

PS. Vahel on meil ka lund! HAA!


Maja Simišić, vahetusõpilane Eestis 14/15 (Serbia, Belgrad)