Otsi siit blogist

7/31/2014

30.07 - Rahvusvaheline Sõpruse Päev

  
Sõpruse päeva mõtles Hallmark välja 1919. aastal. Selle eesmärk oli väärtustada sõprust lähedastele kaartide saatmise kaudu. 1940. aastaks aga ei olnud tähtpäev enam populaarne ja peatselt seda enam ei tähistatud. 1998. aastal aga nimetati USAs Winnie Pooh Sõpruse Saadikuks ja 2011. aasta aprillis nimtati 30.07 Rahvusvahelise Sõpruse Päevaks (ehkki enamik riike tähistab seda augusti esimesel pühapäeval).

Kuidas seondub YFU sõprusega? YFU pakub haridusliku eesmärgiga kultuurivahetusprogramme riikides
üle maailma. Vahetusaastale minemise üks peamisest eesmärkidest keeleõppe ja uue kultuuri kogemise kõrval ongi soov leida endale sõpru ja tuttavaid. Sidemeid saab sõlmida nii kohalikega kui ka teistest riikidest tulnud õpilastega. Oma ringkonna olemasolu aitab palju kaasa ka keeleõppele.

Sõprade leidmine võõras riigis võib esialgu tunduda keeruline. Raskeks muudavad selle nii temperandi – ja kultuurierinevused kui ka puudulik keeleoskus. Seetõttu on ainus viis tutvuste sõlmimiseks näidata ise üles huvi teiste vastu. Miks mitte minna klassi- või koolikaaslase juurde, tutvustada ennast ja paluda endale ümbruskonda näidata? Lisaks aitab kaasa osalemine huviringides ning ühiskondlikes tegevustes. Olulisim on leida hobi, mis endale meeldib – nii on suurem võimalus kohtuda endaga sarnaste inimestega. Ühistes tegevustes osalemine pakub ka suurepärast jututeemat.


Kõige olulisem sõprade leidmise juures on aga käitumine. Naeratamine, silmside ja vast kõige tähtsam – hea kuulamisoskus - aitavad kaasa tutvuste sõlmimisel. Inimestele meeldib kui neile tähelepanu pööratakse – see paneb neid end tundma olulise ja erilisena. See aga ei tähenda, et ei võiks rääkida ka iseendast - oma kogemuse ja huvide jagamine on samavõrd oluline. Kaasa aitab  suhtumine igasse inimesesse kui puhtasse lehte – see aitab unustada eelarvamused ja leida ühised jooned.

  Ka YFU püüab omalt poolt sõprade leidmisele kaasa aidata- selleks korraldatakse nii koduriigis kui ka vahetusriigis orientatsioone, kus vahetusõpilased saavad omavahel tutvuda, teineteist külastada ja meeldivalt koos aega veeta. Oma murede ja probleemidega on alati võimalik pöörduda YFU meeskonna poole ning küsida tuge.

Esmasilmapilgul võib eelnev tunduda küll suure pingutusena, ent lõpuks tasub see ära ja nii mõnigi kord sõlmitakse vahetusaastal sõprussidemed kogu eluks.

 Pidagem siis augusti esimesel pühapäeval (08.08.2014) meeles kõiki oma sõpru nii Eestis kui ka välismaal kas kaardi, lillede või hoopis koos millegi toreda tegemisegaJ