Otsi siit blogist

7/24/2014

Vabatahtlikkus–vabatahtlik–vaba tahe–YFU

YFU Eesti põhijõuks on alati olnud vabatahtlikud, kes on hoidnud organisatsiooni käimas ning tänu kellele saame saata maailma avastama ja vastu võtta Eestiga tutvust tegema väga palju vahetusõpilasi. Aga vabatahtlikuks olemine ei tähenda ainult oma vabast tahtest millegi andmist, vaid ka ise kogemuste saamist ja oskuste arendamist.


YFU vabatahtlikuks võib üks noor saada koheselt pärast vahetusaastalt tagasitulekut. Esimene aasta veedetakse YFUs jubina nime all. Vabatahtlikku tegevust saab alustada erinevates töögruppides ning millises töögrupis täpsemalt, oleneb juba noore enda soovidest. Sageli proovitakse läbi mitmeid töögruppe kuni leitakse see valdkond, mis kõige rohkem huvi pakub. Töögruppides saavad vabatahtlikud tegeleda erinevate vastutusaladega. Vabatahtlik saab mitmeid võimalusi olla osa meeskonnast, juhtida neid meeskondi või juhtida hoopis tervet töögruppi. Igal juhul arenevad meeskonnatöö ja –juhtimisoskused.

Vabatahtlikud kannavad endaga kaasas ka ühte olulist võtmetegurit, milleks on kogemused ja YFU on suurepärane koht, kus aastast aastasse oma kogemusi jagada. Endised vahetuspered saavad nõustada uusi ning olla tugiisikuks uuele perele ja Eestisse tulnud noorele ja ka noored, kes vahetusaastal käinud on, saavad hakata nooremateks tugiisikuteks, mida kutsutakse YFUs hellitavalt vidinateks. Nende kogemus on uutele inimestele YFUs hindamatu ja nad teevad kõik, et iga uus kogemus YFUs oleks positiivne.

Vabatahtlik tegevus YFUs ei pea piirduma ainult Eestiga.  Võimalus on kaasa lüüa ka rahvusvahelistel üritustel nagu YES Seminar, millest paar nädalat tagasi ka juttu oli. Projektide kaudu saab osaleda teiste riikide YFUde programmilistel üritustel nagu aasta alguse seminar või eelorientatsioon, et näha kuidas mujal asjad käivad ja seeläbi arendada oma organisatsiooni.

Vabatahtlikud ise ka juhivad YFU Eesti organisatsiooni. Oma kogemusi rakendatakse juhatuses ning nõukogus. Juhatus tegeleb eelkõige juhtimisega ja nõukogu juhatuse nõustamise ja kontrollimisega. Juhatusse saab üldiselt kandideerida kord aastas ja liikmeid valivad YFU tegevliikmed üldkoosolekul.


Kuid vabatahtlikuks olemine ei tähenda ainult tõsist ja vastutusrikast tegevust. Teinekord võib lihtsalt kaunistada YFU kontorit ja maalida meie armsad jukud seintele.

Alice Kääramees - vabatahtlik aastast 2010.