Otsi siit blogist

11/28/2014

Kes on YFU endised vahetusõpilased täna?

Kes on YFU Eesti endised vahetusõpilased ja millega nad tegelevad? Kuhu on nad tänaseks päevaks jõudnud ning kuidas on vahetusprogrammis osalemise kogemus neid elus edasi aidanud? Need on küsimused, millele otsisime vastuseid endiste vahetusõpilaste seas läbi viidud küsitluse kaudu. Loe lähemalt, mida me teada saime.

Küsitlusele vastas 188 YFU endist vahetusõpilast, enamike vanus jäi vahemikku 17-35. Vastanute hulgas oli nii praeguseid kui ka endisi YFU vabatahtlikke, aga ka neid, kellel YFUga seotus pärast vahetusaastat üldse puudub. Nagu YFUs ikka, on lõviosa vahetusõpilasi naised, nii oli ka vastanute hulgas 84% naisi ja 16% mehi. Kõige enam oli käidud vahetusaastal kas Saksamaal, USAs, Hollandis, Taanis või Šveitsis.


Tihtipeale arvatakse ennatlikult, et minnes noore vahetusõpilasena laia maailma, kipuvad noored sinna jääma ega leia enam tagasiteed kodumaale.  Meie küsitluse tulemused näitasid aga teistsugust tendentsi. 188st vastanust elab hetkel ajutiselt või alaliselt välismaal 41 endist yfukat (22%). Suurem osa neist ei tea, kui kauaks jäädakse või arvab, et eemal ollakse ajutiselt ning kõigest 9 inimest märkis, et elab püsivalt Eestist eemal.

Üllataval kombel ei lähe mitte kõik endised vahetusõpilased teistkordselt pikemaks ajaks (st alates mõnest kuust) välismaale, vaid see esineb natuke rohkem kui pooltel juhtudel (~60%). Eestis elavatest vastanutest ei ole 51% pärast vahetusaastat pikemalt ära olnud.

Miks ollakse teistkordselt välismaal? Kõige enam elatakse välisriigis ülikoolis õppimise või töötamise eesmärgil. Kõige rohkem õpitakse nt Hollandis, Taanis, USAs, Saksamaal või Suurbritannias. Vähem ollakse ära vabatahtlikuna, praktikal või niisama reisimas üle maailma, alates Euroopast kuni Aasia ning Austraalia ja Okeaaniani. 



Täna õpivad YFU Eesti endised vahetusõpilased kõige enam ärikorraldust ja majandust ning võõrkeeli, samuti pedagoogikat, kasvatusteadusi, meditsiini, meediat ja kommunikatsiooni.

Täna töötatakse kõige enam teenindusvaldkonnas, kommunikatsiooni- ja IT valdkonnas, avalikus sektoris ja turisminduses. Töötatakse suuresti erinevatel juhtivatel positsioonidel nagu ettevõtja, turundus- ja kommunikatsioonijuht, müügi-, arendus-, projekti- või koolitusjuht, samuti õpetajate ja kasvatajatena (ka oma valdkonna juhid), klienditeenindajatena ning spetsialistide ja konsultantidena.

Keeleoskusega saavad yfukad hiilata. Vastanutest koguni 66% räägib vähemalt kolme või enamat võõrkeelt ning 94% vähemalt kahte võõrkeelt. Levinumad keeled, mida vallatakse, on inglise, vene ja saksa keel, hispaania, prantsuse ja soome keel; vähem, aga arvestatavalt ka hollandi, taani, norra, rootsi ja ungari keelt.



foto: Saale Kaubi (USA 2013/14)



Endised vahetusõpilased hindavad kõige enam vahetusaastalt ja vabatahtliku töö kogemusest saadud järgmisi oskusi ja omadusi: iseseisvus, kohanemisvõime, avatus ja võõrkeelteoskus, seejärel julgus, enesekindlus, suhtlemisoskus ning sallivus ja empaatiavõime. 83% vastanutest peab YFU vahetusaasta ja vabatahtliku töö kogemuse mõju oma edasisele töö- ja elukäigule ning valikutele suureks või väga suureks. Kõige enam tuuakse veel välja positiivset mõju eriala, kooli ja karjääri valikule, oma kutsumuse leidmisele, isiksuse arengule, enda tundmaõppimisele ja väärtushinnangute muutumisele ning töökoha leidmisele tänu YFU kogemusele. 

Need positiivsed ja sügavad mõjud edasisele kaaluvad üles kõiksugu raskused ja probleemid, mida vahetusaasta endas samuti kätkeb. Ilmselt on just needsamad võimalikud takistused üheks põhjuseks, tänu millele on võimalik jõuda kaugemale ja kõrgemale.

Sellest tulenevalt on YFU seisukohal, et noored, kes varajases eas kogevad piiritagust elu, naasevad kodumaale, teades, et mujal ei ole parem ega halvem, ja väärtustavad tänu sellele siinset elu rohkem kui varem. Ei maksa karta, et tublid noored varajase väliskogemuse tõttu Eestist alatiseks välja lendavad, pigem vastupidi – nad tulevad tagasi, taskus hindamatud kogemused.

foto: Kristjan Jürgenson (Ecuador 2013/14)