Otsi siit blogist

1/29/2015

YFU Eesti keeletuur uues kuues!

YFU Eesti on taas korraldamas Keeletuuri! Keeletuur toimub vahemikus 26.01-06.02.2015 ning selle raames külastatakse Tallinna, Harjumaa ja Tartu koole. Keeletuuriga paralleelselt toimub YFU Eesti Facebooki (https://www.facebook.com/YfuEesti) kampaania, kus on võimalik võita auhindu Juustukuningatelt ning Loodusväelt. Samuti leiab aset suur stipendiumikampaania! Õpilastel, kes esitavad oma täielikud taotlusdokumendid hiljemalt kuupäevaks 26.02.2015, avaneb võimalus kandideerida selle hooaja viimases vooruses välja pandavatele stipendiumitele järgnevatelt toetajatelt: LHV Pank, OÜ NG Investeeringud ning Estravel. 

Kuidas me selle info täpsemalt noorteni viime ja milline Keeletuur 2015 välja näeb, võid lugeda juba meie pikaajalise vabatahtliku ning algatuse Noored Kooli esindaja Iiris Oosalu kirjutisest.

Nädalavahetuse veetsin üle pika aja yfukatega. Valmistusime koos YFU keeletuuriks – kahe nädala jooksul käivad yfukad erinevates Eesti koolides ning viivad läbi võõrkeele tunde, kus nad aitavad õpilastel omal nahal kogeda kultuuride erinevusi, mõtisklevad koos selle üle, miks on oluline keelt õppida ja mida on vaja selleks, et multikultuurses maailmas hästi hakkama saada, ning jagavad oma vahetusaasta kogemusi.

Keeletuur on vinge näide, et õppimine ei toimu enam ammu ainult klassikalisel viisil koolipingis istudes – õppimine on mitmetasandiline ning vastastikune. Yfukad avardavad vahetusaastal oma silmaringi, arendavad suhtlemisoskusi, omandavad uue keele, õpivad märkama ja väärtustama kultuurilist mitmekesisust. Keeletuuril toovad nad tükikese sellest kogemusest igasse klassiruumi, kus nad keeletundi annavad. Ka yfukad ise õpivad – tunni andmine on põnev väljakutse igale tuuritajale – mõtestatud tunni läbiviimine, klassitäie õpilaste õppimise toetamine on sulaselge juhtimiskogemus. Seega õpivad nii õpilased kui ka tundi läbi viivad yfukad.


Nädalavahetusel rääkisime tuuritajatega läbi, mis on keeletuuri raames antavate tundide eesmärgid, õppisime, kuidas haarata õpilaste tähelepanu, kuidas muuta tundi õpilaste jaoks tähenduslikuks ja mida silmas pidada nii tundi ette valmistades kui ka läbi viies. Mängisime tundi mitu korda ka praktiliselt läbi, nii et tuuritajad said ise keeletuuri tundi kogeda mitmes rollis – õpetajana, õpilasena, kõrvaltvaataja ja tagasiside andjana. Hea tund sünnib erinevaid vaatenurki arvesse võttes.

Loodan, et nädalavahetus süstis keeletuuril läbiviijatesse sama palju energiat kui minusse. Mul oli suur rõõm näha ja kogeda, millise sära ja energiaga on YFUkad valmis oma kogemusi jagama ning maailma igasse klassiruumi endaga kaasa võtma. 

Iiris Oosalu (käis vahetusaastal Hollandis 2004/2005)

Kui Sul tekkis huvi meie töötoa vastu, siis kirjuta meile ning lepime kokku aja, mil saame külla tulla! :) Samuti on oodatud kõik päringud vahetusõpilaseks hakkamise osas.