Otsi siit blogist

4/16/2015

Esimene YFU Toetajate otsimise MOTIVATSIOONIKOOLITUS oli meeleolukas

@ Kesklinna noortekeskus
11.04.15 11:00 – 16:00


Toetajate otsimise tiimiga võtsime eesmärgiks korraldada midagi uut ja suurt, et aidata kaasa kümnetele noortele toetajate otsimise protsessis. Tean ise, kui raske see teekond oli ja kui palju kippus motivatsioon langema, eriti just aprilli lõpus ja maikuus. Toetajaid otsides ollakse enamasti üksi ja vanemad ning sõbrad räägivad ka, et sa niikuinii ei saa oma raha kokku. See tõmbab motivatsiooni tõsiselt maha.




Veebruarikuus panime pead kokku, et välja mõelda lahendus, kuidas motiveerida noori ja pakkuda neile veel peale tavalise toetajate otsimise koolituse lisaks midagi põnevat. Kutsusime kokku mitmed esinejad erinevatest valdkondadest, et anda noortele võimalikult laiapõhjaline ülevaade. Minu isiklik eesmärk oli see, et noored hakkaksid nägema suuremat pilti, ning mõistma, et toetajate otsimisel on nii palju erinevaid aspekte, millega arvestada.

         pildil (ülevalt vasakult): David O'Brock, Sandra Fomotškin, Rudolf-Gustav Hanni

Motivatsioonikoolitusel käisid rääkimas mitmed ettevõtjad. Päeva avas David O'Brock, kes jagas motivatsiooni ja tõi välja erinevaid lähenemisi, kuidas raha kokku saada ilma palumata. Esimese asjana rõhutas ta, etkõige suurem vahetusaasta toetaja pead olema sina ise.“ David on ise pärit Ameerikast ning omal ajal käis ta vahetusõpilasena Austraalias. Ta nägi ise palju vaeva, et raha kokku saada. Ta istutas seemneid, kasvatas vilja ning müüs seda. Müües küsis David konkurentidest paar dollarit rohkem ja rääkis oma loo ära, miks ta seda soovib. Ta tõi välja, et inimesed annavad oma raha parema meelega, kui nad näevad, et noor on reaalselt selle nimel palju pingutanud ning tõesti väärib seda. 
David tõi välja mõtte Think globally, act locally!“. Tema toetab neid õpilasi, kes on pärit Sillamäelt, seotud tema ettevõttega. Samuti pani rõhku sellele, et noored pöörduksid personaalselt ja särasilmselt ettevõtja poole. Näiteks tema südame teeb soojaks, kui keegi kirjutab talle kirja inglise keeles.

„Tänu sellele, et ma olin ise nii palju oma vahetusaasta nimel pingutanud ja töötanud, võtsin ma sellest maksimumi. Mina sain oma vahetusaastal meheks. Õppisin seda, kuidas eluga üksinda hakkama saada.“
 

Sandra Fomotškin aitas noortel mõista seoseid kooli eesmärkide ja vahetusaasta kogemuse vahel. Ta on algatuse Huvitav Kool eestvedaja ning riikliku õppekava eesmärkide põhjal aitas Sandra mõelda, milliseid eesmärke kuidas vahetusaasta täide viib. „Vahetusaasta on osa koolielust, mitte lihtsalt üks lisa-aasta,“ sõnas Sandra. Grupitööde käigus leidsid noored toetajate otsijad erinevaid ideid, kuidas õppekava seostada vahetusaastaga ning seda ka välja tuua oma sõnadega toetustaotlustes.

Kristjan Kiis oli nagu tavaline eestlane, alguses ei saanud vedama, pärast ei saanud pidama. Kristjanil on aastatepikkune soovitusturunduse kogemus, kus kõige olulisemaks väärtuseks on kontaktid ning pidev eneseareng. Ta rääkis noortele, kui olulised on kontaktid, kuidas kontakte luua, kasutada ning luua kasu kõikidele osapooltele. „Loo uusi tutvusi igal võimalusel! Kunagi ei ole liiga palju kontakte. Parimaid sõpru on meil näputäis, aga terve tutvusring võib olla tuhandetes ja rohkem.“ 
Ta pani noored unistama suurtest numbritest ja suurest ärist ning seletas, kuidas tegelikult äri tehakse. Kontaktvõrgustik ja eneseareng on edu alus, oli tema koolituse läbiv mõte. Noored said palju inspiratsiooni ning pärast grupitöös laudades jagus juttu päeva lõpuni. Kristjan soovitas noortele: „Tee alati natuke rohkem, kui oled lubanud. Seda nähakse ja see jääb meelde. Elu koosneb paljudest sellistest väikestest detailidest.“

„Küsige ettevõtjatelt soovitusi ja abi. Enamus inimesi maailmas tahavad aidata – see on meil loomuses.”

Kristjan Kiis noori inspireerimas

Toetajate otsimise juures on väga oluline õige kiri ning õige lähenemine. Merike Laur, kes on väikeettevõtja Haapsalust, rääkis just sellest poolest, kuidas oma taotlust koostada, kuidas vältida enamlevinud vigu ning pöörduda õigel ajal õige inimese poole. „Tehke taustauuringut, tehke endale selgeks, kelle poole te pöördute. Et see kiri ei näeks välja nagu tüüpkiri. Isiklik pöördumine teeb südame soojaks.“ Noortele üldiselt antakse andeks vigade tegemine, kuid siiski ilma vigu tehes on võimalik lühema ajaga parem tulemus saavutada.

„Hindan väga ilusat ja puhast emakeelt nii kirjades kui ka blogis. See on kohe kirjadest tunda, kui haritud inimene on.“

Viimasena sain sõna mina, Rudolf-Gustav Hanni. Minu toetajate otsingud läksid üsnagi edukalt. Käisin vahetusaastal 2013/14 Baierimaal ning leidsin piisavalt toetajaid, et oma vahetusaasta maksumus kinni maksta. Kõige olulisem on minu hinnangul eristuda, mõelda välja uusi lahendusi, uusi trikke ja kanaleid, kuidas läheneda ettevõtjatele. Liiga paljud noored teevad vea, võtavad ette näidiskirja ning vahetavad nime ära. Kahjuks ettevõtjad on juba sama kirja korduvalt näinud. Iga noor peab leidma oma tugeva külje, ning seda ära kasutama. Video, koduleht, meilid, kohalpeal käimine, helistamine, Facebook – need on vaid mõned võimalused toetajate otsimisel. Oluline on ka see, kuidas olla kasulik ettevõtjale, kuidas luua väärtust ning mida pakkuda ettevõtjale vastu. Iga ettevõtja on huvitatud toetamast, kui noor suudab palju suuremas väärtuses ise midagi vastu pakkuda. 
Ja ära karda ebaõnnestuda! Ebaõnnestumine ongi see, mis edasi viib.

Koolituse kõige olulisem osa oli töö laudades. Neljal laual oli erinev teema ning seal arutati noorte konkreetseid probleeme ja plaane. Kristjani lauas arutati kontaktide loomise ja nende olulisuse üle, YFU juhatuse esinaise Pireti lauas vaadati üle CVd ja Merikese juures taotlusdokumendid. Minu lauas arutlesime üldiste strateegiate ja lähenemiste üle.
Piret Kamber noortega CV'sid üle vaatamas

Iga noor võttis kaasa mõtteid ja oskusi koolituselt ning leidis motivatsiooni toetajate otsimise jätkamiseks.


Mõned muljed koolitusest:
  • “Koolitusest oli palju kasu. Motivatsiooni tuli juurde ja nägin, et paljud teised on samas kohas nagu mina ja et ma pole ainuke, kellel on raske.”
  • “Koolitus andis motivatsiooni toetajaid edasi otsida ja mitte alla anda. Koolitusel soovitati ka teistmoodi ja kastist välja mõelda rohkem, kui ma muidu seda ise võib-olla teeksin.
  • “Tõsiselt vinge koolitus oli ja kindlasti korraldada ka järgmistel aastatel!”

Täname kõiki osalejaid, koolitajaid ning korraldajaid suurepärase laupäeva eest!


Tee tööd iseenda kallal. Kõige olulisem oled Sina ise! Tõsta enda väärtust ja inimesed tahavad Sind toetada.

grupitöödes Merike Laur (üleval vasakul) ja Kristjan Kiis (all paremal)


Rudolf-Gustav Hanni
Saksamaa (Baierimaa) 2013/14