Otsi siit blogist

9/17/2015

Kuidas vahetusõpilastest said jubinad!

2015/2016 lend on oma vahetusaastat alustanud! Põnevust jagub ning kes soovib sellest osa saada, jälgige nende blogisid!

Suvekuude jooksul naases Eestisse aga meie eelmine vahva lend, kes nüüd teevad juba esimesi samme vabatahtlikena :) Esimese aasta vabatahtlikku kutsutakse YFU keeli jubinaks ning selleks, et saada jubinaks ristitud, tuleb käia vahetusaasta lõpuüritusel, Järeleorientatsioonil (ehk JO-l). Selle aasta JO juht ning peakorraldaja, kogenud YFU vabatahtlik Tiina Tubli võttis meeleolu kirjutisega kokku juuli lõpus toimunud ürituse.

JO - jubinate sünnipaik

Hiljuti kirjutas Elo Teile JAASast ehk Jubina Aasta Alguse Seminaristist. Mäletan, kui mina YFUga tuttavaks sain, ajasid igasugused terminid nagu Jubinad, Vidinad, Tikid, Gikid pea nii sassi. Pean tunnistama, et siiani (3-aastase yfuka staažiga) on mõni nimi siiani võõras. Aga pole hullu! Täna räägin Teile, kust tulevad Jubinad.
Mängud täies hoos!

Et see lugu nüüd ausalt ära rääkida, peame minema tagasi möödunud suvesse, täpsemalt 28. ja 29. juulisse, kui Kurtna Peo- ja Puhkekeskuses said kokku 53 vahetusaastalt tagasi tulnud Eesti noort. Toimus nende vahetusaasta viimane orientatsioon - JO ehk järelorientatsioon. Kui tavaliselt on orientatsioonipäevad pungil informatsioonist, abist ja laterdavatest vabatahtlikest, siis JOl on asi pea peale pööratud. Mikrofon antakse õpilaste kätte ning noored vaatavad tagasi oma vahetusaastale ja kodus oldud ajale. Räägitakse muredest ja rõõmudest, minevikust ja tulevikust - oma vahetusõpilase kogemusele pannakse sümboolne punkt.

Jubinaks ristimise põnev rituaal.
Ärge nüüd valesti aru saage. Tegu ei ole tugigrupi laadse üritusega “Anonüümsed endised vahetusõpilased”… Oo ei! Nagu YFUle kombeks ei puudu kurikuulusad energizerid ja mängud… või hakkliha naljad. Kaks päeva täis nalja ja naeru, totraid lugusid ning ruuporitega vabatahtlikke.

Siiski, siiski on JOl midagi unustamatut, ekstravagantset, üüberägedat. 
Trummipõrin… Jubinaks ristimine! Olgugi et JO on vahetusõpilase viimane programmiline üritus, ei tähenda see, et side YFUga on lõppenud. Peale aastat välimaal on loogiline samm hakata YFU vabatahtlikuks, sellest on saanud omamoodi vahetusaasta pikendus ja vabatahtlikest omamoodi kommuun. 

Vabatahtlikuks saamine nõuab siiski teatavat pingutust. Niisiis läbi higi ja pisarate, täiesti vapustava energiaga, läbisid need 53 õpilast Jolümpia (JO olümpia), mis pani proovile nende sportlikud võimed, sest mine tea, mil on vaja läbi Tallinna lennujaama joosta, sest uued õpilased tuleb lennukile saata. Ning nagu kirss tordil lõppes Jolümpia pimedas saalis täis küünlaid, kus anti vanne, olla igavesti truu YFU vabatahtlik ning sõnakuulelik Jubin ehk esimese aasta vabatahtlik.

Nii saidki need kaks päeva läbi ja kodu poole ei liikunud enam vahetusõpilased vaid verivärsked energiast pakatavad Jubinad.

Tiina Tubli / JO peakorraldaja


Sellel aastal leidis esmakordselt aset ka lapsevanematele suunatud Järelorientatsioon, mida viis läbi tuntud koolitaja ning pereterapeut Pille Murrik. Üritusel keskenduti peaasjalikult sellele, kuidas lapsevanemana harjuda muutuna lapsega, abistada teda taassiseelamisel ning suunata teda uute omandatude oskuste valguses õigele rajale. Üritus toimus nii Tallinnas kui Tartus ja kohale tulnud lapsevanemate tagasiside oli vägagi positiivne. Avatud vestlus aitas lahendada nii mõnegi kripeldama jäänud küsimuse ning pakkus tuge - ka teised lapsevanemad on samade murede küüsis! Loodame, et järgmine üritus tuleb sama edukas ning üha rohkemad lapsevanemad otsustavad osaleda :)

Soovime teile kaunist sügist!


2015. aasta JO meeskond ning õpilased :)