Otsi siit blogist

6/25/2014

Oleme koostöölainel!

Nagu kõigile teada, on YFU rahvusvaheline organisatsioon. Millele aga võib-olla nii tihti ei mõelda on see, et koostöö toimub palju rohkematel tasanditel, kui vaid õpilaste vastuvõtmine ning vahetusaastale saatmine. Igaastaselt toimub palju seminare, kuhu tulevad kokku YFUde esindajad üle maailma, et panna pead kokku ning töötada välja meetodeid YFU kui üleüldise organisatsiooni arendamiseks.

Peale YFU on ka mitmeid teisi organisatsioone, kes tegelevad õpilasvahetusega ning üksteiselt on palju õppida. Seetõttu otsustasidki neli samas vallas aktiivset organisatsiooni kokku saada ning mõtteid jagada. YFU Eestit käis seal esindamas nõukogu aseesimees Kadi Metsmaa.  

4.-9. juunil toimus Hamburgis ainulaadne seminar, kus 4 õpilasvahetusega tegelevat mittetulunduslikku organisatsiooni: YFU, AFS, CISV ja Experiment, said esmakordselt kokku, et arutada võimalikke koostöövõimalusi.

YFUst olid kohal veel EEE-YFU* esindajad, YFU Uruguay, YFU Prantsusmaa, YFU Saksamaa, YFU Türgi ja YFU Soome. Kõik neli õpilasvahetusorganisatsiooni olid suhteliselt võrdselt esindatud ja osavõtjate koguarv oli ligikaudu 50 inimest. Kuigi Eestis ei ole meil ei AFSi ega Experimenti, siis tuli välja, et eksisteerib CISV Eesti, kes siis samuti tegeleb õpilasvahetusega. Kõik organisatsioonid tegutsevad sarnase missiooniga ja lihtsalt erineval viisil, mistõttu koostööst on igal osapoolel palju õppida.

Seminari tulemuseks konkreetne tegevusplaan, milles on tegevusi nii üksikute riiklike organisatsioonide kui Euroopa katusorganisatsioonide tasandil. Mõned reaalsed tegevused on juba alanud, sõltuvalt ürituste ulatusest ja mahust (ning ka rahastusest) on erinevaid algatusi oodata kuni kahe aasta jooksul. Tegemist oli hästi korraldatud ja unikaalse üritusega, mis loodetavasti on alguseks tihedamale organisatsioonidevahelisele koostööle.

Minule jäänud isiklik ülesanne, millega seminari järgselt tegelen, on erinevates organisatsioonides tehtud uurimustööde kokkukogumine ja sellekohase andmebaasi loomine. Eesmärgiks koguda õpilasvahetuse kohta käivad teadustööd kokku, õppida neist ja võimalusel kasutada nendes tõestatud tulemusi oma turunduses ja fundraisingus.

Mul on väga hea meel, et sain sellel seminaril osaleda ja sain sealt rohkelt inspiratsiooni, mida YFU töös rakendada!



*EEE-YFU – katuseorganisatsioon YFU raames, kes korraldab YFUde töötajatele ning vabatahtlikele üle kogu maailma koolitusi.