Otsi siit blogist

10/29/2014

Annetaja kiri

Iiris Oosalu
Holland 2004/2005
SA Noored Kooli valiku- ja vilistlassuhete juht


Julgen väita, et igal YFUkal on vabatahtliku geen – see miski, mis kannustab teda vabatahtlikult panustama oma aega, teadmisi, kogemusi ning lööma käsi külge igasugustele põnevatele algatustele. Usun, et siia loetellu võib julgelt lisada ka annetamise – ka see on ju viis oma panuse andmiseks.

Kodanikuühiskonna Sihtkapitali ja Siseministeeriumi tellitud analüüs* 2009. aasta kohta näitab, et Eestis on annetajate osakaal 5,4%, mis on võrreldes nii mõnegi teise riigiga küllalti madal – näiteks Kanadas on sama näitaja 23% ja Suurbritannias 56%. 2010. aasta World Giving Indexi (CAF 2010) kohaselt on Eesti inimestest 12% annetanud raha, 15% on olnud vabatahtlikuks ja 37% aidanud võõrast.

Jah, annetamiskultuuril on Eestis kindlasti veel arenguruumi. Suurel osal inimestest puudub annetamise kogemus, nad ei ole annetamise võimalusi veel enda jaoks avastanud, ei ole leidnud enda jaoks vastust küsimusele, miks ma üldse peaksin annetama. Just seepärast peaksidki YFUkad oma kogemusi rohkem jagama ja nii annetamiskultuurile hoogu juurde andma.

Mõned annetaja mõtteterad annetamisest:

·         Kõneta ja torka silma!
Ühel inimesel on mustmiljon võimalust, millist organisatsiooni või projekti toetada. Kui annetajal tekib küsimus „Miks ma peaksin just teile annetama?“, peab annetuse kogujal olema sellele selge, inimlik ja soe vastus.

·         Annetamine peab olema läbipaistev.
Iga annetaja tahab teada, mis tema annetuse toel korda saadeti, milline oli tema panuse mõju. Siin on peidus annetaja motivatsioon – ta tahab tunda, et on midagi tähenduslikku teinud.

·         Annetajate hulka aitab suurendada võimaluste mitmekesisus.
Suurbritannias on näiteks levinud rahvaspordiürituste, eneseületuste või seikluste korraldamine annetuste kogumiseks („Seiklejad ja rahvasportlased kui fundraseridHea Kodanik nr 3/2014 lk 14-15). Hea näide on ka Ameerikast alguse saanud jääpange kampaania ALSi haigete toetuseks, mis jõudis suure hulga eestlasteni. 3281 annetajat annetasid kokku 100 000 eurot. Kes teab, ehk on neis näidetes peidus inspiratsioon YFU suvepäevade vürtsitamiseks või YFU vilistlasfondi järgmiseks aktsiooniks.

YFU Vilistlasfond annab välja stipendiume õpilastele, kelle südamesoov on minna vahetusõpilaseks. See on lihtne võimalus aidata avardada õpilaste maailma. Ehk on just see Sinu võimalus oma väike heategu teha. YFUkad, jagage oma annetamise kogemusi – nii märkame enda ümber rohkem võimalusi teha head.


Iiris Mehhikos koole külastamas


Loe lähemalt YFU annetamise nädalast (27.10-2.11.2014) siin.