Otsi siit blogist

10/20/2014

Sissetulnud õpilaste sügisene kokkusaamine 2014

Vahetusaasta on hoos nii väljaläinud õpilastele laias maailmas, kui sissetulnutele armas Eestis. Eesti keel on juba natukene selge, leitud esimesed sõbrad, peredes sisseelatud - oktoobri alguses on aeg igaaastaseks SÕP/VAP sügiseseks piknikuks, mis sel aastal toimus 11.oktoobril paralleelselt nii Tartus kui ka  Tallinnas.


Kokkusaamise hommikul Tartu kontoris ettevalmistusi tehes oli ärevus sees. Suur oli soov kuulda peredelt kui ka õpilastelt, mida on kahe siinveedetud kuuga korda saadetud. Ma ei aimanud, et juba tunni pärast on seesama vaikne kontor täidetud õpilaste rõõmsate kilgete ja katsetega eesti keelt purssida.
Õed-vennad veetsid toreda pärastlõuna muuseumides - Tallinnas käidi KUMUs, Tartus linnamuuseumis põnevaid legende kuulmas. Emadele-isadele toimusid juturingid kogenud YFUkate juhtimisel. Arutati nii rõõme kui muresid, mida õpilased ja pered läbi elavad. Saadi väärtuslikku nõu ja julgustati aina enam kodudes kasutama eesti keelt. Õpilased rääkisid enda elust-olust tublidele vabatahtlikele. Sai palju nalja. Mõne õpilase hobidest kuuldes, tekkis tunne, et vahetusõpilane on maailma parim ajaplaneerija ja kohaneja: leitakse aega käia kung fu trennides, kudumisklubis, keraamikas, õpilasesinduses, ratsutamas, hip-hop tantsus ja ujumas, rääkimata Eesti puhul traditsioonilisest rahvatantsust ning laulukoorist.


Kiideti taevani Eesti kööki. Kui aasta alguse seminaril tundus puder võõras ja hapukoor kummaline, siis nüüd pole paremat toitu kui must leib ja kohuke. Siiski imestavad jätkuvalt õpilased eestlaste veidra kombe üle kõik koos alasti kuuma kätte higistama minna ja tagatipuks üksteist vitstega peksta (saunas käia). Õpilaste lemmikuteks eesti keelseteks sõnadeks on „küpsis“ ja „raba“.
Tartus käidi peale juturingide lõppu raekoja platsil YFUle iseloomulikke energizereid tegemas. Tantsiti, lauldi ja ennekõike ehmatati turiste. Õpilased tegid „enekaid“ ja lobisesid õhtustest plaanidest- taaskord kinnistus tõsiasi, et vahetusõpilane pole mingi turist, ta elab siin J!

Heliis Nemsitsveridze (2012/2013)