Otsi siit blogist

3/29/2015

Rastimo zajendo, ArkaBarka*!

Kõik algas ühel kõledal märtsikuu öösel, kui Henri ja Airika suundusid Tallinna lennujaama poole, et alustada reisi Serbia pealinna Belgradi. Etteruttavalt, siis kohalikud nimetavad enda linna Belograd´eks. Salamisi soovisime, et meid õnnistatakse koha peal ilusa kevadise ilmaga, kuid ilmateade rääkis seekord tõtt. Terve nädal oli vihmane, tuuline ja vaevu vedas päeval +6 kraadi välja. Uskumatu aga olime lõpuks õnnelikud ilma üle. Kümne tunnised koolituspäevad ja kevadine päike ei ole just kõige parem kooslus teadmiste omandamiseks. 


Nagu isegi juba aimate, siis reisi põhjuseks ei olnud lõbureis. EEE-YFU eestvedamisel oli algamas uus poole aastane koolitustsükkel Let´s Grow Together, mille eesmärk on YFUt arendada nii piiri siseselt kui üleselt. Koolitus on esimene omalaadne, sest kestab pool aastat ja on jaotatud kolmeks osaks. Esimene neist oligi Serbias, järgmiseks tuleb olla töövarjuks mõnes teises YFUs ning kolmas osa toimub juba oktoobri lõpus Rumeenias.

Osalejaid on kokku 19 tervelt 9st erinevast riigist. Suureks üllatuseks moodustasid suurema osa just nooremad ja väiksema kogemuste pagasiga vabatahtlikud, aga olenemata ennatlikust hirmust, osutus see pigem positiivseks. Tulenevalt sellest, et osalejaid oli päris palju olid ka arendusplaanid erinevad. Mõningad alustavad täitsa 0-st ja hakkavad tegelema alles vabatahtlike värbamisega. Teised keskenduvad paremale turundusele ning kolmas grupp üritab olemasolevaid vabatahtlikke paremini koordineerida ehk rõhuvad juba kvaliteedile. Sinna kolmandasse gruppi kuulusime ka meie, Eesti YFU oma projektiga.

Koolitusega võib kindlasti rohkem kui rahule jääda. Tuleb tõdeda, et EEE-YFU koolituste tase on paari aastaga kõvasti tõusnud. Need on muutunud sisukamaks, praktilisemaks ja grupidiskussioon ei jää enam ainult diskussioonitasemele vaid sealt kooruvad head ideed, mis ka teostatakse või vähemasti astutakse esimesed sammud teostuse suunas. Väga hästi oli läbi mõeldud kava, täpselt õiges koguses oli keskendutud teooriale, millele reeglina järgnes ka kohene praktika ning samuti jäeti aega, et kuulata ja jagada teiste ning oma kogemusi. Loomulikult ei puudunud ka tükike Serbia kultuuri, hea söögi-joogi ning muusika ja tantsu näol. Siinkohal suur aitäh YFU Serbiale, kes meie sealoleku väga mugavaks muutis.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et koolitus oli väga kasulik ning YFU Eestist ja eesti vabatahtlikest peetakse rahvusvahelisel tasandil väga lugu, mis on meeletult tore ja ühtlasi suur kompliment. Jäägem aga ikka tagasihoidlikuks ja oleme valmis teiste kogemustest õppima.

Hvala (Thank You)!


* ArkaBarka oli meie motelli nimi, mis asus Doonau jõel ja rastimo zajendo tähendab serbia keeles Let´s Grow Together.