Otsi siit blogist

5/14/2015

Pressikonverentsi järelhõige

Alles see oli kui lumi hakkas sulama ja esimesed kevadlilled maa seest välja tulid ja juba jõudis kätte pressikonverents. Aastatega traditsiooniks muutunud ettevõtmine toimus sarnaselt eelmisele aastale Solarise keskuses. Päeva jooksul mõtiskleti selle üle, miks vahetusõpilased Eestisse tulevad ja mida nad siit leiavad.

Tegevjuht Kadri Eensalu, praegune vahetusõpilane Flurina Zehnder, tulevane vahetusõde Tiina Tubli ja pikaajaline YFU vabatahtlik Kaia Kirs rõhutasid kõik, et egas vahetusõpilased enne tulekut Eestist väga palju ei tea. Kuid meie neli eristatavat aastaaega ja mitmekülgne ajalugu on osa sellest, mis noori Eesti poole tõmbab.

Kadri Eensalu avas ajaloohõlmad tuues kuulajateni YFU loomisloo – YFU loodi 1951.aastal pärast Teist Maailmasõda, et suurendada inimestevahelist teineteisemõistmist. Alustades iseendast saame muuta maailma tolerantsemaks.

Šveitsist pärit vahetusõpilane Flurina Zehnder ei teadnud enne Eestisse tulekut siinsest elust suurt mitte midagi, aga on 9 kuuga omandanud eesti keele selliselt, et läheb tegema B2 taseme eksamit. Muusikalembelise Flurina sõnul oli Eesti laulmisega seotud ajalugu üheks põhjuseks, miks ta valis Eesti. Eestlased on tema jaoks väga patriootlikud ja heas mõttes uhked selle üle, mis neil olemas on.

Tulevase vahetusõe Tiina Tubli sõnul mõjutas tema soovi vahetusõpilane oma perre võtta tugevasti tema enda vahetusaasta Tšiilis. Saanud sealse perega väga lähedaseks oli tema suur soov see, et ka tema pärisvanemad saaksid kogeda sama.

Kaia Kirs on olnud vahetuspereks kolmel korral, alati õpilasele Ladina-Ameerikast. Nende soojus ja avatus lihtsalt võlus teda. Nüüd, pea 10 aastat pärast esimese vahetusõpilase võõrustamist on side kõikide vahetuslastega jätkuvalt tugev ja nad ongi tema lapsed edasi ja loodetavasti vahetusvanaemaks ka nende tulevastele lastele. Eestlane ei peaks kartma avada oma koduuksi, sest kaotada pole midagi, võita aga terve maailm. YFUl on aastatepikkune kogemus ja kindel tugisüsteem, mis ei jäta peresid oma muredega üksi terve vahetusaasta vältel.


Õhtune kontsert GAMi poiste poolt ja Improgrupp JAA! etendus panid päevale meeleoluka punkti. Heeliumiga täidetud värvilised YFU õhupallid täitsid kiirelt terve keskuse vaatevälja ja kohati laegi. Materjalid liikusid kiiresti käest kätte ja vahetusõpilaste poolt küpsetatu lausa sulas suus. Toitlustuskohad said varustatud YFU värviraamatutega ning nii mõnegi möödakäijaga jätkus juttu kauemaks. 

Aitäh kõigile kaasa löönud vabatahtlikele, ilma teieta ei suudaks YFU nii kaugele kõlada. Üheskoos kõlame kõvemini ja kaugemale, jõuame ka nende peredeni, kes YFUst varem kuulnud ei ole. 

Hetkeseisuga oleme ära paigutanud 13 õpilast 33st. Seis on hea, aga alati võiks olla parem. Eile algas YFU Eesti FB lehel teemanädalad, et tutvustada pisut rohkem meie eriprogramme ning sinna tulevaid õpilasi. Esimene nädal pühendub teatrile, teine muusikale, kunst, film ja loodus ootavad oma järge. Püsi lainel, iga nädal uued auhinnad. 

Vahetuspereks olemine on elamus!


YFU pressikonverentsi ja päeva Solarises toetas Hasartmängumaksu Nõukogu