Otsi siit blogist

6/04/2015

Üle maailma lastekaitsepäeva tähistamas

Iga aasta 1. juunil pööratakse kõrgendatud tähelepanu meie ühiskonna suurimale varale -lastele. Tänapäeval võib ehk jääda mulje, et lastekaitsepäeva peamine eesmärk on osta lastele jäätist ja jagada neile õhupalle. Tegelikult aga on lastekaitsepäeval ka sügavam tähendus, mis selgitab neile pühendatud päeva tähistamist ka tänapäeval.


Lastekaitsepäeva tähistamine sai alguse 90 aastat tagasi – 1925. aastal Genfis toimunud ülemaailmsel laste heaolu konverentsil. Päeva eesmärk on juhtida tähelepanu laste heaolule ja õigustele ning lastekaitse olulisusele. Järjekindel tähistamine algas 1954. aastast. Päeva 1. juunil tähistamise traditsioon on tulnud 1950. aastast. Selle kehtestas Rahvusvaheline Demokraatlik Naisliit oma kongressil Moskvas 22. novembril 1949. aastal. Mitmetes riikides (nt Poolas, Ecuadoris, Mongoolias) peetakse lastekaitsepäeva 1. juunil.


Huvitavaid fakte lastekaitsepäeva tähistamise kohta erinevates kultuurides:

1)      Argentiina ei tähista lastekaitsepäeva mitte kindlal kuupäeval vaid augusti teisel pühapäeval.
2)      Austraalias peetakse iga aasta hoopis laste nädalat. Kuni 1977. aastani oli selle eesmärk pöörata tähelepanu lastekodudes elavatele lastele. Alates 1985. aastast aga on tähtpäev suunatud kõigile lastele.
3)    
Lastekaitsepäev Indias
 
Brasiilias ja Bulgaarias annavad vanemad lastekaitsepäeval lastele kingitusi.
4)      Hiinas korraldavad koolid lastekaitsepäeval esinemisi, reise, näidatakse filme. Kuni 14. aastased lapsed saavad valitsuselt ka väikeseid kingitusi.
5)      Indias tähistatakse lastekaitsepäeva 14. novembril, esimese peaministri Jawaharlal Nehru sünnipäeval. Peaminister oli oma valitsusajal rõhutanud laste kui riigi tuleviku eest hoolitsemise vajadusele.
6)      Saksamaal tähistati Külma sõja ajal Ida-Saksamaal ja Lääne-Saksamaal lastekaitsepäeva erinevalt. Ida-Saksamaal tähistati seda 1. juunil, Lääne-Saksamaal 20. septembril. Erinesid ka traditsioonid: Ida-Saksamaal said lapsed kingitusi ja neile korraldati ekskursioone ja muid meelelahutustegevusi. Lääne-Saksamaal aga oli päev suunatud laste õigustele tähelepanu pööramisele. Ka pärast Saksamaa liitmist järgivad ida- ja läänesakslased harjumuspäraseid traditsioone.
Lastekaitsepäev Jaapanis

   7)      Jaapanis pööratakse lastele kõrgendatud tähelepanu lausa kahel päeval aastas: 3. mail tüdrukutele ja 5. mail poistele. 3. mail peetakse nukufestivali: inimesed kaunistavad oma maja Heiani Perioodi nukumajadega ja ploomiõitega, 5. mail lennutatakse tuulelohesid ja näidatakse Samurai nukke.
   8)      Nigeerias on lastekaitsepäev riiklik püha alg- ja põhikooli õpilastele. Tähistamiseks korraldatakse paraad, käiakse ekskursioonidel ja piknikel. Lastele antakse võimalus teha täiskasvanute töid. Vähemate võimalustega lastele suunatakse samuti kõrgendatud tähelepanu ja korraldatakse neile pidusid.

Ka Eestis korraldatakse üle riigi erinevaid programme lastekaitsepäeva tähistamiseks ja lastele lõbustuste pakkumiseks. YFU Eesti on samuti juba teist aastat järjest panustanud päeva eriliseks muutmise nimel. Kaks aastat järjest oleme osalenud Tallinna Loomaias korraldataval lastele suunatud üritusel ja see aasta esimest korda ka Tartu kesklinnas pidustustel. YFU korraldas osalejatele mänge, jagas õhupalle, YFU märke ja laskis lastel neid ka endale teha. Lisaks jagas YFUt tutvustavaid materjale. Üritust viisid läbi meie toredad vabatahtlikud ja vahetusõpilased – AITÄH J! Koos saame panustada laste vajadustele tähelepanu pööramisele.


YFU Eesti vahetusõpilased Loomaaias tuulega võitlemas